általános információk

Mi a levendula?

1280px-Single_lavendar_flower02

A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség 39 fajjal és több hibrid fajjal. Őshonos Európában; megtalálható az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári-szigetektől Délkelet-Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, Délnyugat-Ázsián keresztül Délkelet-Indiáig. A nemzetség sok tagját kerti dísznövényként ültetik a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben.

A nemzetség leggyakrabban használt faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek. A Lavandula angustifolia-ból desztillált levendulaolajat már a Viktoriánus korban is széles körben használták parfümként, illetve számos kozmetikum alkotórésze volt. Napjainkban legtöbbször más illóolajokkal, aromaanyagokkal kombinálva használják. A valódi levendula olaj legnagyobb részben linalool, illetve linalyl acetat hatóanyagot tartalmaz.

(forrás: wikipédia)

author-avatar

Szerző:

Kertész lettem fát nevelek. Azt hiszem ez már a homokozóban eldőlt és azóta is tart. Kertészmérnökként a mezőgazdaságban töltöm mindennapjaimat, szabadidőmben pedig kertünket családommal közösen műveljük

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .