Elhelyezkedés

Az 1 hektáron elterülő levendulás kertünk a Neszmélyi borvidéken, Szomód település határában található. Rendkívül összetett mikroklímával rendelkező tájra hatással van a közeli Duna, a párát biztosító Gerecse és a Kisalföldről érkező száraz meleg. Ezt költői módon nevezhetjük a kölönböző mikroklímák hullámterének.

A terület kiválasztására nagy hangsúlyt fektettünk, fontos volt számunkra a DNY-i lejtés, ahol a legjobban érvényesül a napsütés. A levendula számára ideális a meszes alapkőzet, amelyen lösz helyezkedik el.

Nagy odafigyeléssel gondoskodunk növényeinkről, célunk a minőségi illóolajok előállítása.

Fajtaösszetétel

Az ületvény szerkezete tudatosan lett kialakítva, hiszen formabontóan, a különböző levendulafajtákból külön állítunk elő illóolajokat. A különböző fajták tulajdonságait, karaktereit szeretnénk hangsúlyozni, hiszen nem csak külső megjelenésben, hanem illat – és egyéb hatóanyagokban is különbséget lehet és kell tenni a különböző levendulafajták között. Ez igazi kuriózum nem csak hazánkban, de világviszonylatban is. Nem álltunk meg a fajtaválasztással, tovább keressük-kutatjuk az ígéretes fajtákat.

Évjárat

A fajták viselkedése, tulajdonsága különböző évjáratokban más és más, rengeteg környezeti hatás érvényesül és tesz egyedivé egy évjáratot, úgy mint a napsütéses órák száma, a hőösszeg, amit két virágzás között kap a növény, a csapadékmennyiség, páratartalom és természetesen mindezek megoszlása. Ezért termékeink évjárat- megjelölést is kapnak.

Terroir

E szépen hangzó francia kifejezés jelentése termőföld, termővidék, termőhely. Magába foglalja az előbb említett ültetvény tulajdonságát, valamint a termesztőket, vagyis jómagunkat.  Bár ez a kifejezés régen csak a szőlész-borász szakma sajátja volt, manapság viszont minden olyan növénynél megjelenik, ahol a minőséget szeretnék összekötni a termőhellyel. Segít megérteni a filozófiánkat, hogy nem csak a fajtaösszetételben szertnénk egyedit mutatni, hanem a terroir-ból adódó különbségekben is, ezáltal pedig a minőségben.

Mi nem a legjobbak, hanem a “Szomódiak” szeretnénk lenni és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára pozitívat jelentsen.

Ökológiai gazdálkodás

Mi az a zöld kis logó és hogyan kerül minden termékfotóra?

2017 évjárat az első, melyben a termékek tanúsítottan BIO minősítésűek!

Miért bio és mit jelen számunkra?

Amikor megfogalmazódott, bennük a gondolat, hogy gyógynövényeket termesztünk, elhatároztuk, hogy mindenképp vegyszermentes környezetben szeretnénk termelni ezeket a gyógynövényeket. Tisztába voltunk, hogy számos kihívással fogunk szembenézni  hiszen kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk az ökológiai gazdálkodás és  a gyógynövénytermesztés csinjából-bínjából. Az ilyen gazdálkodás véleményem szerint nagyobb szakmai figyelmet és tapasztalatot igényel, melyhez folyamatosan próbálunk felnőni.A munkaműveletek időzítésére fokozottabban oda kell figyelnünk, ha hibázunk, olykor már nincsen lehetőség kijavítani. A biotermesztéssel úgy gondoljuk mi is hozzájárulunk a fenntartható fejlődéshez.Az e fajta gazdálkodás nem próbálja minden áron megváltoztatni a természetet. Alkalmazkodásra, harmóniára törekszik, mely során nélkülözi a környezetterhelő anyagok használatát. A folyamat következtében újra kialakul a természetes ökoszisztéma, melyben közelebbről megszemlélhető a természetben a lezajló körforgás, öngyógyító képesség. Miközben rádöbbenünk, hogy mennyire jól működik minden a természetben és a mi feladatunk, hogy minél kevesebbet ártsunk. Igazán inspiráló, hiszen nap mint nap előfordul olyan, amivel még nincsen tapasztalatunk. Megpróbálunk, olyan növényeket termelni, melyek alkalmazkodóbbak, figyelünk a talajunkra,  mely táplálja a növényeinket. Törekszünk megmutatni a természet sokszínűségét (fajok, fajták). Fontos, hogy megőrizzük az ökológiai sokféleséget, hiszen ez biztosítja a természet erős alapját, hívhatjuk ezt úgy is hogy LEHETŐSÉG!

No és a logó?

Igen fontos, hisz bárki mondhat bármit, ha nem ellenőrzik mit hogyan csinál. A  logó egy védjegy. Ahhoz hogy elmondhassuk hogy biotermesztést folytatunk nem kell igazán semmi, ahhoz hogy bizonyítani tudjuk bio növényeket termesztünk tanúsítási folyamaton kell végigmennünk. Mielőtt megkapjuk a tanúsítványt már a megelőző 3 évebe, elkezdődik a bio feltételrendszere szerinti gazdálkodás, dokumentumok vezetése. Ha minden rendben ezután kapjuk meg a tanúsítványt. A folyamatot, pedig évente minimum egyszer ellenőrzik.A növényeink már tanúsítottan BIO-k.  Juhé! Ahhoz hogy a növényekből készült termékek is bio legyen a feldolgozást is tanúsítani kell, újabb feltételrendszer, adminisztráció. Igen nem csak a gazdálkodás, de a munkánk, szemléletünk bizonyítása is idő és energiaigényes folyamat.

Ekkor újból megkérdezhetitek: Miért ? Mert sajnos a mai világban már az adott szó kevés helyen jelent sokat és ugye nem ismerünk mindenkit, tehát fontos hogy keretrendszerekhez, feltételekhez mérve dolgozzuk, így megkapva a bizalmat azoktól is, akik nem ismernek bennünket.

Ez a csomagoláson ez valóban “csak egy logó”!?

 

kertunk