Hogyan kezdődött? Természetesen szeretjük a levendulát… Szerettük volna kipróbálni kreatív ötleteinket valami olyan dologban, mely mindkettőnkhöz közel áll. Az volt a tervünk, hogy hozzunk létre valami különlegeset, melybe tudásunk legjavát tesszük, amit mások is élvezhetnek, és közben nyújtson számunkra kikapcsolódás és aktív pihenést. E gyógynövényes kert feleségem gyógyszerész és jómagam kertész szakmájának közös nevezője, melyet egy festői díszlet közé sikerült helyezni.
Reméljük a közeljövőben Önök is megtapasztalhatják kertünk szépségét!
 

 

Tervezés

Miután megfogalmazódott a bennünk az ötlet az első feladat megtalálni az ideális helyet a levendulának, mely köztudottan nem szereti a nedves vizes területet, jól érzi magát a köves, száraz meleg domboldalakon, kifejezetten igényli a sok napsütést. Nóri családja Szomódról származik, így nem volt számunkra ismeretlen hogy hol keressük a megfelelő adottságú területet. A határa kifejezetten alkalmas erre,nem véletlenűl híres ez a vidék szőlőtermesztéséről és borairól. Tudtuk, ahol a szólő, ott a levendula is jól fogja magát érezni.

Mindketten visszatértünk gyökereinkhez, Nóri a ott kezdet földet művelni, ahonnan származik, jómagam pedig folytattam azt a családi hagyományt, mely több generáció óta öröklődik a fölművelést.

2012 tavaszán szülővárosomban, Balmazújvároson elültettünk 80 db levendulatövet, hogy megtapasztaljuk a termesztés számunkra kérdéses részeit és tapasztalatot szerezzünk a levendulatermesztésben. Ekkor még Budapesten laktunk, ahol szintén ültettünk balkonládába levendulát, mely aztán igazán ki volt téve a viszontagságoknak. Közben összeházasodtunk és a nászút néhány állomása hova is vezethetett volna, mint a festői szépségű Provance-ba, ahol még inkább magával ragadott a levendulatermesztés. Sok élménnyel és információval feltöltődve kezdhettünk neki levendulás kertünk tervezésének.

 

Tekintsd meg galériánkat

Terület előkészítés

 

Miután sikerült kiválasztani és megvásárolni a számunkra ideális területet, megkezdődhetett az igazi munka. Első körben meg kellett ismernünk kertünk adottságait, mivel a terület előleg nem volt használatban, ezért szükség volt egy talajvizsgálatra, majd eredményének kiértékelése után elindítottuk azt a hosszútávú folyamatot, amivel folyamatosan tudjuk növelni a talaj termőképességét. A terület köztudottan vadveszélyes, ezért a bekerítése mellett döntöttünk. A vadak a gyógynövényeket nem szeretik, így nem is rágnák meg, de hatalmas taposási, túrási károkat okoznának. Odafigyelve minden munkafázisnál, az ökológiai gazdálkodás szemléletét követve jártunk el, mivel számunkra fontos,  hogy gyógynövényeink megfeleljenek a legmagasabb követelményeknek és a termesztés a környezetre a legkisebb terhelést jelentse.

 

 

Tekintsd meg galériánkat

Palántanevelés

 

Palántáinkat igyekeztünk saját magunk megnevelni, így már ezt a folyamatot is kezünkben tartottuk és mi magunk döntöttünk az ideális ültetési időről.

Kiváló minőségű palánták sikerült nevelni, ez is hozzájárult azon sikerünkhöz, hogy a 2013 novemberében telepített ültetvényünk 2015-re megerősödött, és már akkor dús virágpompával díszített.

 

Tekintsd meg galériánkat

Ültetés és utána….

 

A palántázás saját kezűleg ugyan, de egy több évtizedes technikájú palántázógéppel történt.

Ezután 2 év kemény munka következett a gyomokkal tarkított föld megtisztítására, mivel a gyom folyamatosan próbálta visszaszerezni a területet a levendula elől:)

 

Tekintsd meg galériánkat