Szomódi Levendulás

Hogyan kezdődött? Természetesen szeretjük a levendulát… és egyszer csak eltelepítettük az ültetvényt.

 

E gyógynövényes kert feleségem gyógyszerész és jómagam kertész szakmájának közös nevezője, melyet egy festői díszlet közé sikerült helyezni.

Kövess az  Instán és a Face-en.

dummy-austen-141x29

Gedra Nóra

Gyógyszerészként megismerkedtem a tudomány alapjaival, melyre építkezve ismerkedem a természet nyújtotta lehetőségek tárházával.

Tóth Móric

A munka fárasztó részét segít kipihenni és biztosítja az ültetvény igazi ragyogását.

Tóth József

Kertész lettem fát nevelek. Azt hiszem ez már a homokozóban eldőlt és azóta is tart.

Kertészmérnökként a mezőgazdaságban töltöm mindennapjaimat, szabadidőmben pedig kertünket családommal közösen műveljük.

 

 

Vetés

Évről-évre gondoskodunk róla, hogy a levendulásban mindig friss és bőséges termés legyen.

Gondoskodás és betakarítás

A betakarítást is mi magunk végezzük, illetve időnként nyílt napokat is tartunk, ahol mindenki magának állíthatja össze álmai csokrát.

Illóolaj készítés

A levendulából saját magunk készítjük el a nálunk kapható illóolajokat és hidrolátumokat.

Ismerje meg Szomódot

Szomód

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szomód020.JPG
Szomód címere
Szomód címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom
Járás Tatai
Jogállás község
Polgármester Cellár József[1]
Irányítószám 2896
Körzethívószám 34
Népesség
Teljes népesség 2004 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 70,03 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 28,36 km²
Időzóna CETUTC+1
Elhelyezkedése

Szomód (Magyarország)

Szomód
Szomód
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 40′ 57″, k. h. 18° 20′ 30″Koordinátáké. sz. 47° 40′ 57″, k. h. 18° 20′ 30″térkép ▼

Szomód (Komárom-Esztergom megye)

Szomód
Szomód
Pozíció Komárom-Esztergom megye térképén
Szomód weboldala

Szomód (németül Sammetközség Komárom-Esztergom megyében, a Tatai járásban.

Fekvése

Komárom-Esztergom megyébenTata szomszédságában fekvő település. Tata 3 km, Dunaszentmiklós 5 km, Neszmély 12 km távolságra található.

Története

A körülbelül kétezer lelket számláló Szomód a rézkortól folyamatosan lakott település. Neve a Zomol személynévből alakult d-képzővel.

A legjelentősebb ókori kultúra a rómaiaké volt, erről feliratos kövek tanúskodnak.

Az akkor Zumuld alakban szereplő községet 1225-ben említik először oklevelek, ekkor II. András megerősíti (Miskolc nemzetségbeli) Bors ispán adományát a borsmonostori apátságnak. 1233-ban azonban visszaszerezte, s (Csák nemzetségbeli) Pousnak adta el, oly módon, hogy a monostort másutt kárpótolta. A szomszédos SÁR határleirásában 1233-ban még Pous fia Vgrin és a majki prépost van birtokosaként jelölve. 1327-ben már (Kácsik nemzetségbeli) Szécsényi Frank fia Farkas és annak fiai osztoznak felette, majd a tatai vár tartozékaként említik a krónikák.

Rozgonyi család tulajdonolta későbbiekben a népes “Villa Zomold”-ot, amely a tatai plébánia filiáléja.

1543-ban Tata elfoglalásával egyidőben Szomód is elpusztult. Érdekes módon a XVII. században Tisza-melléki református magyarok leltek otthonra e vidéken és az ezt követő időszakban leginkább gróf Esterházy Józseftelepítő tevékenységének köszönhetően szült feszültségeket. A betelepített württembergi katolikusok ugyanis olyan előjogokat kaptak a birtokostól, amely méltán sértette a protestáns vallású lakosságot. Ezt a két hitközösség templomának felépítési időpontja is jelzi, hiszen a míg a katolikus németek is megérkezésük után harmincöt évvel, addig a reformátusok csupán 1889-től gyakorolhatták vallásukat saját templomukban.

A mezőgazdasági termelésből élő település a szántóföldjein búzát, a napsütéses dombok szőlőföldjein jó minőségű bort termeltek. A vallási ellentétek elsimulása után a falu társadalmi élete is új lendületet kapott. A civil szervezetek sorát az Önkéntes Tűzoltó Egyesület nyitotta, de felekezeti énekkarok és gazdakör is alakultak.

második világháború a községben súlyos károkat okozott.

Az 1974-től Dunaszentmiklóssal közös tanács igazgatása alatt álló Szomód csak a rendszerváltás után, 1990-ben vált ismét önállóvá.

Az 1960-as évekbeni felmérésekhez viszonyítva a lakosság iskolázottsága meghaladja a megyei mutatókat. A településen lakók közül minden negyedik érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik, de jelentősen nőtt a diplomások száma is. Ma a munkaképes korú lakosság mintegy négyötöde főként Tatára kénytelen ingázni.

Már építés alatt áll a Szomódot Tatával összekötő 800 méter hosszúságú kerékpárút. A kerékpárút bruttó 66 millió forintos költségből valósul meg.[3] A távolabbi jövőben pedig egy faluház kialakítása szerepel a tervekben.

A falu műemlékei leginkább a barokk kort és az Eszterházyak tevékenységét idézik, hiszen Fellner Jakab építész tervei nyomán épült a római katolikus templom 1775 és 1778 között, míg az itt található szobor a XVIII. századelső feléből való. A közeli Betlehem-pusztára az erdészház miatt érdemes kilátogatni, de a református templom kertjében található, műemlékjellegű kőkeresztet is érdemes megnézni.

Nevezetességei

Szomód021.JPGSzomód szarkofág 1.JPGSzomód001.JPGA szomódi Református templom.jpgSzomód, Római katolikus templom.jpg

Római katolikus temploma 1775 és 1778 között épült barokk stílusban, a kor híres építésze Fellner Jakab tervei alapján.

rómaiak által épített kőhordó út, melyen keresztül a környék – köztük Brigetio (Szőny) – építkezéseihez szállították a követ. Ma emléktábla jelöli helyét.

tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőtere is itt található. 2006 óta a dandár szakértői engedéllyel és szigorú területkorlátokkal végezhet 82 mm-es aknavető-lövészetet is, így nem kell a Várpalota melletti csörlőházi tüzérségi lőtérre menniük.

Természeti értékei

A falu határában április- május hónapban mezőnyi foltokban virít a ma már védett apró nőszirom, de tömegesen virít itt a védettséget érdemlő árvalányhaj is.

Források

  • Kábik J. Géza 1913: A szomódi rk. plébánia története. Tóváros.
  • Dornyay Béla 1928: Szomódi romanizált kelta feliratos kő. Tata.
  1. Ugrás fel  Szomód települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
  2. Ugrás fel  Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Ugrás fel  Kerékpárút fejlesztés Szomód és Tata közt. (Hozzáférés: 2013. szeptember 28.)

További információk

(forrás: WIKIPEDIA)